JAARVERSLAG 2019

Recyclepleinen

De bouw van het nieuwe Recycleplein en kantoren in Deventer nam 1,5 jaar in beslag en werd binnen budget en planning afgerond. 

Goed bezocht

De inwoners van onze negen gemeenten kunnen terecht op zes zogenoemde ‘recyclepleinen’, brengvoorzieningen voor afval en grondstoffen. Deze pleinen zijn te vinden in Apeldoorn, Deventer, Doesburg, Lochem, Vaassen en Zutphen. De zes recyclepleinen werden in 2019 door ruim 363.957 duizend inwoners bezocht. Bewoners kunnen gebruik maken van al deze Recyclepleinen.

De Recyclepleinen zijn zo ingericht dat de betaalde afvalstromen gescheiden zijn van de stromen die gratis kunnen worden ingeleverd. Op onze Recyclepleinen kunnen tenminste twintig deelstromen gescheiden worden ingeleverd. In totaal werd 77% gescheiden, iets minder dan het jaar ervoor.

Door middel van informatiekaarten worden bezoekers van de Recyclepleinen in Apeldoorn en Deventer gestimuleerd ook ter plekke afvalscheiding in acht te nemen. Nu komen nogal eens materialen in de grofvuilcontainer bij elkaar die goed gescheiden hadden kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om hout, metaal, kunststof en piepschuim (eps). Aan verdere uniformiteit, denk hierbij vooral aan tarifering, wordt gewerkt. Dat laatste is belangrijk voor een positievere waardering van de klant over het Recycleplein.

Lochem

In Lochem is in 2018 een nieuw Recycleplein geopend. De exploitatie hiervan is in handen van Hoftijzer. Burgers profiteren bij dit nieuwe plein van ruimere openingstijden en meer ruimte om extra stromen in te leveren. Dit plein trok in 2019 ruim 15.313 bezoekers waarbij de bezoekers die alleen grondstoffen kwamen brengen, niet zijn meegerekend.

Doesburg

In Doesburg was 2019 het tweede exploitatiejaar voor het Recycleplein. Het plein trok 29.326 bezoekers. In het najaar is besloten om vanaf medio 2020 ook inwoners uit de gemeente Rheden toe te laten op de locatie. De inwoners (43.500 in totaal) maakten tot nu toe gebruik van het afvalbrengpunt in Arnhem. De gemeente Rheden bestaat uit Velp, Rheden en Dieren en de kleinere kernen De Steeg, Ellecom, Laag Soeren en Spankeren.

Deventer

In Deventer is volgens planning en budget de nieuwbouw afgerond aan de Westfalenstraat 5. Dit moderne, ruim opgezette brengpunt vervangt twee oudere afvalbrengpunten die in 2019 73.871 bezoekers trokken.

Op de nieuwe locatie is ook ruimte voor de fietsenwerkplaats van Cambio, kringloopbedrijf Het Goed en het Groenbedrijf. Door de samenwerking met Het Goed kunnen burgers herbruikbare goederen op dezelfde plaats kwijt als niet-herbruikbare stromen, waardoor uiteindelijk meer spullen kunnen worden hergebruikt. De bouw van het multifunctionele centrum werd gestart in 2018 en zijn begin 2020 feestelijk geopend. Een speciale website www.circulus-berkelbouwt.nl liet de vorderingen in de bouw zien.