Feestelijke bijeenkomst op 6 maart 2020 in het nieuwe pand in Deventer, met een programma dat gezamenlijk met Leger des Heils/Reshare is georganiseerd.
Bouwen aan intensievere communicatie
Waar communicatie vroeger in ons bedrijf vooral draaide om instructieve voorlichting via telefoon, brief, advertentie en perscontacten, zien we de laatste jaren verschuiving naar gedragsbeïnvloeding en nudging, stakeholdermanagement, positionering van ons bedrijf en onze strategie: van voorlichting naar communicatie die gericht is op verbreding en verbinding. Daarbij staat de zogenoemde crossmediale aanpak centraal, zowel van online als van printmedia.
Resultaten 2019
De publieksgerichte communicatie ondersteunde intern de Units Grondstoffen, Buitenruimte en Mens & Maatschappij. Extern zijn dat gemeenten en de landelijke overheid. De focus in 2019 lag op:
het versterken van de dialoog en relatie met stakeholders, onder meer door de organisatie van vijf kennismakingsbijeenkomsten voor raadsleden, ruim twintig publiciteitsmomenten voor gemeenten en het uitbrengen van het tweemaandelijkse e-zine Waarde Magazine, dat tegelijk ook een openbaar toegankelijke ‘nieuwsbank’ is.
het voorbereiden en uitvoeren van communicatieplannen in opdracht van gemeenten met (grondstof-)plannen en -proeven. In 2019 lag de focus op Deventer, Epe, Apeldoorn en Bronckhorst.
Intensieve communicatieve ondersteuning in opdracht van de Unit Buitenruimte en de gemeenten Lochem en Doesburg.
De introductie van een nieuwe campagne over het reduceren van keukenafval in restafval. Lochem beet het spits af in 2019; andere gemeenten kunnen de campagne inzetten zodra ze dat willen.
de introductie van een digitale seizoensnieuwsbrief voor inwoners in ons werkgebied die zich daarvoor actief opgeven. Dit kwartaal-e-zine is gekoppeld aan een advertentiepagina in huis-aan-huisbladen en de website. Het concept richt zich inhoudelijk op slim huishoudmanagement en zorg voor de leefomgeving, waarin ook preventie, hergebruik en reparatie steeds meer aandacht krijgen. Bewoners kunnen zich via de website op de nieuwsbrief abonneren. Na de eerste uitgave groeide het aantal lezers tot ruim 3.000.
De verdere ontwikkeling van www.circulus-berkel.nl door middel van verbeterde navigatie en uitbreiding van de zoekmogelijkheden.
De voorbereiding van de opening van het nieuwe Recycleplein in Deventer, waarvoor een relatiedag en een open dag werden voorbereid.
De ontwikkeling van een communicatiestrategie om het maatschappelijke en politieke draagvlak voor afvalscheiding en bronscheiding te behouden en te versterken. Daaruit is de campagne mooisuitafval.nl voortgekomen.
KlantContactCentrum
Het KlantContactCentrum (KCC) richtte zich in 2019 op een verhoging van het serviceniveau.
In 2019 scoorde het KCC op bereikbaarheid 95% (2018: 72%). Dat betekent dat 95 van de 100 mensen die telefonisch contact met ons zochten ook daadwerkelijk een medewerker aan de lijn kregen.
De gemiddelde wachttijd in 2019 was 01:26 min (2018: 04:04 min).
In totaal werden in 2019 ongeveer 191.000 klantcontacten afgehandeld: 112.000 per telefoon, 22.000 per mail en 57.000 via webcare.
Opvallend is dat we 20.000 telefoontjes meer ontvingen dan in 2018, dit tegenover 10.000 minder mails en 4.000 minder apps. De verklaring is waarschijnlijk dat in 2018 de telefonische bereikbaarheid significant lager was (72%) waardoor de inwoners ‘gedwongen’ via andere kanalen contact met ons zochten. Nu de telefonische bereikbaarheid beter is (95%), worden de overige kanalen weer wat minder gebruikt.
In 2019 introduceerden we een kennisbank voor de medewerkers in het klant Contact Centrum: hiermee kunnen we de klanten nog beter te woord staan.
Circulus-Berkel verzorgt het afvalbeheer en voert diensten in de openbare ruimte uit voor negen gemeenten, die ook aandeelhouder zijn.
Het werkgebied van Circulus-Berkel bestaat uit de gemeenten Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Doesburg, Epe, Lochem en Zutphen. Sinds 1 januari 2019 is ook Voorst toegetreden.
Uitgangspunt bij onze activiteiten is ons gezamenlijke doel: een duurzame leefomgeving. Daarin hebben sociale werkgelegenheid en bewonersparticipatie een duidelijke plek. Zo verduursamen we de leefomgeving. Per gemeente worden daarvoor afspraken gemaakt.